Vepřové maso s rodným listem
Nový rok přinesl řadu změn v označování potravin, na které jsme my spotřebitelé čekali celou řadu let. Jedná se o nové, srozumitelnější informování zákazníka o konkrétních potravinách, jejich složení nebo třeba zemi původu.
Čeští spotřebitelé byli až doposud často mylně informováni o řadě skutečností týkajících se potravin, které nakupovali. To, co bylo na potravinách uváděno, nebylo vždy přesné a už vůbec ne čitelné. Nyní musí být písmo větší, čitelnější, supermarkety mají nově povinnost informovat o pěti zemích největších dodavatelů zboží a od dubna letošního roku se dočteme doposud často těžko dohledatelné informace o zemi původu vepřového masa.
V tuzemsku je vepřové maso sice nejprodávanější, přesto tato povinnost platila pouze u masa hovězího. Na balíčcích masa byla uvedena pouze země, kde proběhla s masem poslední výrobní operace – například kde bylo maso baleno.
Nově se tedy dočtete, kde se konkrétní zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde následně poraženo. Tyto informace můžeme označit jako rodný list každého prasete.
Pro mnohé bude překvapivé zjištění, kolik kilometrů konkrétní zvíře nacestovalo, vybere-li si maso od zahraničního dodavatele – chovatele. Nacestované kilometry znamenají pro prase poměrně vysokou psychickou, ale mnohdy i fyzickou zátěž. Pomineme-li nepohodu zvířat, projeví se mnohahodinový transport zejména v kvalitě masa.
Pokud jste příznivci masa a chcete eliminovat stresování zvířat před porážkou, sáhněte po mase z českého chovu. Jedním z mnoha argumentů, proč být v tomto ohledu patriot, je i fakt, že jsou tuzemské chovy prasat bedlivě kontrolovány. Můžeme se tak pochlubit masem, které neobsahuje antibiotika, hormony nebo dioxiny – jak se v řadě případů stalo v okolních státech.
Nově zavedenými pravidly se tak stáváme více svými pány – můžeme dát supermarketům jasně najevo, že máme zájem o české potraviny. Doposud byla většina v tuzemsku prodávaného masa označována jako české. Obchodníci tak využívali vlnu zájmu o české potraviny, která se v poslední době zvedla. Nyní se ale dozvíme skutečnou pravdu.
Pro většinu z nás již není rozhodující pouze cena a kvalita potravin je považována za standard. Přemýšlejme, koho koupí konkrétní potraviny podporujeme a koho zaměstnáváme… Je to jen na nás!
Pokud se chcete dozvídat aktuální informace o vepřovém mase, doporučujeme webové stránky www.ceske-veprove.cz.
-SCHP-