Maso na grill – jedině české!
Mezi nejoblíbenější masa ke grilování patří v Česku vepřové a kuřecí. Je to dáno jak tradicí, tak jistě i cenou za jakou je možné maso pořídit. Abychom si na mase pochutnali, je třeba vybírat čerstvé a nezávadné – to vám zajistí maso pocházející s tuzemských chovů…
Při grilování řada lidí upřednostňuje méně propečené maso, proto je nutné mít jistotu, že je skutečně nezávadné. Je dobré vybírat maso ať už vepřové, tak kuřecí z českých chovů. Kvalitu a nezávadnost českého vepřového a kuřecího masa garantuje jak Svaz chovatelů prasat, tak i Českomoravská drůbežářská unie.
Argumenty, které potvrzují, že jsou tuzemské potraviny kvalitnější a bezpečnější, jsou stále viditelnější. Například Polsko, odkud se dováží velké množství obou druhů mas, neustále zvyšuje spotřebu antibiotik a nevyhýbají se mu ani opakované aféry se salmonelózou.
U vepřového masa je důležitá jeho čerstvost – zejména v případě, že jej chcete grilovat. Maso ať už drůbeží tak vepřové je ideální chladit pouze vzduchem, nikoli vodou nebo dokonce mrazit.
V souvislosti s čerstvostí je možné vyzdvihnout Česko, coby producenta nezávadných potravin. Státní veterinární správa zveřejnila výsledky šetření za rok 2017 s vyjádřením trendu průměrného obsahu některých reziduí a kontaminantů („cizorodých látek“). Z celkového počtu 74 190 vyšetření, byly u potravin živočišného původu, nalezeny pouze dva vzorky (0,02 %) s nevyhovujícími nálezy. Což je až neuvěřitelný výsledek.
České potraviny jsou bezpečné, což je dáno řadou přísných nařízení a jejich následné kontroly. Totéž se týká nejen chovů, ale i následného zacházení s masem či vejci.
Bezpečnost českých potravin je dána přísnými pravidly, uplatňovanými při jejich výrobě a především následnou velmi přísnou kontrolou jejich dodržování. To se netýká jen chovů samotných, ale i následného zacházení s masem či vejci.
Příznivou zprávou je trend poslední doby, kdy si čeští zákazníci uvědomují, důležitost kvality potravin. Proto poptávka to českém mase a vejcích evidentně stoupá.
K tomu, abychom se v potravinách vyznali nám velmi pomohlo nařízení, které platilo nejprve pro vajíčka a hovězí maso a nyní se již více než rok vztahuje i na maso vepřové. Na každém balíčku masa se tak dozvíte, kde bylo zvíře chováno, kde poraženo nebo odkud konkrétní vajíčka pocházejí.
Volbu máme jednoznačně ve vlastních rukách. Nenechme se tedy klamat zejména obchodními řetězci a při nákupu přemýšlejme a hlavně čtěme etikety! Nezapomínejme, že koupí každého českého výrobku podporujeme sami sebe.
České vepřové a kuřecí maso:
- Neobsahuje antibiotika, polyfosfáty, salmonelu, hormony aj.
- Je čerstvé
- Je pravidelně přísně kontrolováno = je bezpečné
Koupí českého masa dáte práci našim lidem = podpoříte sami sebe!
-japa-