Když vepřové, tak české
Nejprodávanějším, tedy i nejčastěji konzumovaným masem je v Česku vepřové. Jeho obliba je dána jak historicky, tak i tím, že se jedná o libovou a velmi chutnou surovinu. V dnešní době, kdy nehledíme pouze na cenu, ale více na kvalitu, se blýská na lepší časy…
Vepřové je dlouhá léta v tuzemsku nejoblíbenějším masem, které tvoří polovinu z celého množství u nás zkonzumovaného masa. Úspěšně tak vzdoruje mýtům o tom, jak je nezdravé. U libových částí, jakou je například kýta, je možné hovořit dokonce o mase dietním. S nadsázkou se dá říci, že se jedná o nový druh bílého masa, jak je označováno například v USA.
Z vepřového masa, které směřuje na tuzemský trh, se přibližně jen padesát procent vyrobí v České republice. V souvislosti s tradiční českou kuchyní, která je na něm založena, je zarážející, že nejsme v produkci tohoto druhu masa více soběstační. Zbylá polovina je k nám dovážena z jiných zemí. Jedná se zejména o méně kvalitní části, které se dále zpracovávají do masných výrobků a polotovarů.
Pokud chceme kvalitní vepřové maso, jistě neuděláme chybu, sáhneme-li po mase od českého chovatele. Přísné kontroly českých chovů přinášejí své ovoce: nyní se můžeme pochlubit tím, že – na rozdíl od jiných zemí, západní Evropu nevyjímaje – se v české produkci vepřového masa neobjevily žádné problémy z hlediska výskytu hormonů, antibiotik nebo dioxinů.
Kromě přísných kontrol, které zajišťují nadstandartní bezpečnost, je dobré uvažovat o tom, koho koupí konkrétní potraviny podporujeme a nemalým argumentem pro výběr masa pocházejícího v tuzemska je i fakt, že zvířata před svou porážkou nestrávila stovky kilometrů v kamionech. Chceme-li být sebevědomým a co možná nejvíce soběstačným státem, nabízí se nakupovat co nejvíce produktů pocházejících právě z České republiky.
V tomto ohledu se blýská na lepší časy, neboť od března 2015 bude platit nová povinnost označování masa – na etiketách se tak dočteme, kde se prase narodilo, kde bylo vykrmeno a v jaké zemi bylo poraženo. Teprve pak si bude moci každý zákazník skutečně svobodně vybrat mezi českým nebo zahraničním masem a bránit se tak nekvalitním potravinám.
Nebuďme tedy pasivní a dejme velkým řetězcům a ostatním obchodníkům najevo, že chceme jíst kvalitní české potraviny! Důkazem, že jsme svými pány i na poli supermarketů, je případ s prodávaným křehčeným kuřecím masem. Po nátlaku spotřebitelů ho, v dnešní době na pultech obchodů již prakticky neseženete. Využijme tedy nové možnosti volby v podobě přesného značení vepřového masa a vyberme si české chovatele.
Více se dozvíte na: www.ceske-veprove.cz
Zdroj: -schp-